Известие

Collapse
No announcement yet.

Не държи на скорост

Collapse
X

• Filter
  • време
  • Show
Clear All
new posts

• Не държи на скорост

Здравейте, забелязал съм странно явление открай време, но понеже днес пак ми прояви тази магария, затова чак сега повдигам и темата...

Когато спра колата по много стръмен баир или надолнище започва да върви на тласъци. Днес примерно я спрях по посока качване на баира, оставих я на първа и от момента, в който пуснах съединителя започна на леки тласъци през няколко секунди да изтърва и да тръгва назад. Един вид все едно натискам и пускам съединителя. Дори като съм вътре в колата и се залюлея напред-назад на седалката и колата като се заклати, пак почва да изтърва. С една дума проблемът е, че по много стръмни баири не държи на скорост и започва да приплъзва лекичко на тласъци. Ако оставя колата неподвижна държи на скорост, но ако я залюлея, тикна, бутна и каквото още външно влияние да ѝ окажа, тръгва назад. Предполагам ако я оставя в другата посока (все едно се смъквам по надолнището) ще тръгва напред... На по-малки баири такива проблеми нямам. На какво може да се дължи това и трябва ли да се притеснявам? Чувал съм, че компресията може да е слаба, но това не би ли трябвало да окаже влияние и на редица други фактори, най-малкото на вървеж? Защото като изключим това, колата си върви прилично и ядове с мощността никога не съм имал. Надявам се някой по-компетентен да ме насочи.
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 hp
    GOLF MK3 1.9 TDI 110HP + remap (140 hp)

По нагорнище, адски голям баир, така като спираш защо не пробваш да я оставиш на задна! Другия вариант завърти гумите към бордюра(ако има такъв) да се спре!
    Sport Wagon 2.0TS|LPG

Comment

От определен наклон нагоре, компресията не може да задържи масата на колата. Ръчната е за това. Или камъче
      Alfa Romeo 1.9 JTD 00 sigpic

Comment

Значи няма нищо притеснително? Понеже според някои хора съм отивал за нов мотор, че тоя бил издухан и не ставал, щом не държал колата по надолнища и баири

Първоначално публикувано от Friday Покажи съобщение
        По нагорнище, адски голям баир, така като спираш защо не пробваш да я оставиш на задна! Другия вариант завърти гумите към бордюра(ако има такъв) да се спре!
        Принципно ако дръпна ръчната няма да тръгне наникъде, въпросът е дали е нормално да тръгва на тласъци при положение, че съм я оставил на скорост. Иначе на задна бих я оставил ако я спра по надолнище, в баир нагоре винаги бутам 1-ва.
        Last edited by sollider; d.m.y г., 12:57.

Comment

И чисто нов автомобил пак ще се "свлича" при голям наклон, макар и по-бавно, вероятно.
          Не съществува ДВГ на който работните обеми да са херметически затворени.

159 1.8 MPI
          166 2.0 TS (ex)

Comment

Едни умни хора, са измислили ръчната спирачка. Няма как, само на скорост, да задържиш кола спряна на стръмен наклон.
            Може и просто, съединителя да започва да се износва. Щом на нормални наклони нямаш проблем, колата върви нормално, не ги слушай тия 'експерти'. Трябва да си уникум, да кажеш че двигателя бил износен.

---------- Post added at 13:23 ---------- Previous post was at 13:21 ----------

Да добавя, пъвата ми кола беше с жило на съединителя. Нямаще го този ефект. Следваща ми кола, беше с хидравличен и го правеше, ако не дръпна ръчната. Сега Алфата ми, не съм я пробвал.

Comment

При старата ми кола, имаше един много стръмен баир, и винаги когато спирах на него отпускаше на тласъци. А колата мина оттогава 70к км и още баща ми си я ползва. Нито съединител, нито сегменти са сменяни.

А каква е връзката със съединителя, при изгасена кола на скорост, спряна на баир, че не разбирам.
              Sport Wagon 2.0TS|LPG

Comment

Ако съединителя е хубав ще се спуска на тласъци, ако буксува - плавно.
                Иначе е просто, вижте фазите на газоразпределение, на колко цилиндъра са затворени всички клапани в даден момент. Защото само затворените държат. И колко е обема на тези цилиндри и дали този обем и триенето могат да спрат кола над тон.
                Last edited by lordliness; d.m.y г., 14:01.
                Не всички, които се скитат, са изгубени.

Comment

Ясноо, значи от мненията ви стигам до извода, че са ми набили глупости в главата и се притеснявам за няма нищо.

Comment

Когато се спира на нанагорнище или нанадолнище и което и да е спиране ! Като спреш се дърпа първо ръчната след това гасиш двигателя и натискаш съединителя и слагаш или първа или задна в зависимост от това на какъв наклон се намираш! Когато е нанадолнище се слага задна,когато е нанагорнище първа, на равно първа. За посоката на гумите /предните колела/ към тротоара е обяснено по напред !Нещо не ясно ?
                    Last edited by eproHD; d.m.y г., 16:59.
                    Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V M-JET 140hp 192A5.000,6 marce-DISTINCTIVE +SELENIA WR (WIDE RANGE) 5W-40 - временно спряна от движение....
                    Alfa Romeo Brera 2.4 JTDm 20V 210CV
                    sigpic

Comment

Първоначално публикувано от sollider Покажи съобщение
                      ... На какво може да се дължи това и трябва ли да се притеснявам? ...
                      На физиката. Не.
                      Първоначално публикувано от eproHD Покажи съобщение
                      К...Когато е нанадолнище се слага задна,когато е на бар първа, на равно първа.З... !Нещо не ясно ?
                      Да. Ей тази логика е много неясна.
                      A20DTH ЖТД ама не баш
                      1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
                      Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Comment

Първоначално публикувано от BO Покажи съобщение

Да. Ей тази логика е много неясна.
                        Редактирано! Доволен ли си men ?
                        Alfa Romeo 147 1.9 JTD 16V M-JET 140hp 192A5.000,6 marce-DISTINCTIVE +SELENIA WR (WIDE RANGE) 5W-40 - временно спряна от движение....
                        sigpic

Comment

И на мен не ми е ясна "зависимостта" между първа/задна и нанагорнище/нанадолнище.

Аз пък казвам, че конкретно в случая на питащия, е винаги (и при нанагорнище и при нанадолнище) по-добре да включва първа.

159 1.8 MPI
                          166 2.0 TS (ex)

Comment

Задна би трябвало да е по-добре от първа при наклон, заради различното предавателното число. Накъде е наклонът няма значение.
                            Алфа Ромео 146 1.6TS 1999
                            Mazda 6 2.3 2005
                            sigpic

Comment

Аз пък гадая и мисля,че питащия е искал да получи отговор защо на голямо нанагорнище като тръгва на първа и колата му претриса. Това от гледна точка на това което някой му е казал ,че двигателя е заминал.......не бил добър
                              sigpic

Comment

Working...
                              X